Renovatie 120 Portiekflatwoningen te Voorburg - Nationale Renovatieprijs cat. Duurzaamheid 2009


Het complex werd hiertoe getransformeerd van een portiekflat naar een galerijflat. Er werden grote balkons, galerijen en liften aangebracht. Daarnaast werd een compleet pakket aan milieumaatregelen doorgevoerd waaronder vloer- gevel- en dakisolatie en zonnepanelen.In 2009 werd in opdracht van Woningcorporatie WoonInvest een grootschalige renovatie van drie portiekflats (120 woonunits) uitgevoerd.  Het doel van deze renovatie was om de energielasten voor bewoners omlaag te brengen door toepassing van duurzame energie en hoogwaardige isolatie. Het vernieuwde gebouw moest daarnaast gebruiksvriendelijker worden gemaakt voor oudere bewoners en tot slot duurzaamheid en nieuwbouw uitstralen.

De gevel werd voorzien van Extreme Therm gevelisolatie en afgewerkt met keramische tegels.

Basis van deze isolatieoplossing is het blauwe STYROFOAM™ van Dow Building Solutions.
De hoge isolatiewaarde, vochtongevoeligheid en hoge druksterkte zorgen voor zekerheid en duurzaamheid. Met een Rd-waarde van 3,5 m2.K/W heeft STYROFOAM in hoge mate bijgedragen aan de huidige EPC van 0,98.

Het resultaat van de gehele operatie mag er dan ook zijn. Het energielabel verbeterde aanzienlijk en ging van klasse F naar A. De architectuur van het project werd sterk verbeterd. De woningen zijn nu specifiek geschikt voor ouderenhuishoudens en het hele project voldoet aan groenfinanciering.

Dit was reden genoeg voor de onafhankelijke jury om de Nationale Renovatieprijs 2009 toe te kennen in de categorie Duurzaamheid. De jury bestempelde het als voorbeeld op het gebied van energierenovatie, waarbij de andere duurzaamheidaspecten goed in het oog zijn gehouden.